top of page

Candaroğulları Devri

Tarihi Kastamonu Hanları

Candaroğulları Devri

Deve Hanı

Kastamonu şehir merkezinde bulunan İsmail Bey Külliyesinin bulunduğu tepede, caminin kuzey kısmında bulunmaktadır.

Kitabesi olmadığı için net bir tarih veremiyoruz. Fakat İsmail Bey’in 1443-1460 burada cami, medrese, imaret, han, hamam ve türbeden oluşan bir külliye inşa ettirdiği vakfiyesinde ve bazı kaynaklarda geçtiğini görmekteyiz. Bu bağlamda 15. Yüzyılın ortalarında yapıldığı anlaşılmaktadır.

Giriş cephesi diğer cephelerden daha yüksek tutulmuştur. Hana güney cephe ortasındaki kemerli cümle kapısından girilmektedir. İç orta kısmı kubbe ile örtülüdür. Kubbenin ortasında aydınlık feneri vardır. Ara mekandan, yuvarlak kemerli kapıdan develik kısmına girilmektedir. Bu kısım sivri bir tonozla örtülüdür. Kuzey duvarında altlı üstlü birer adet mazgal pencere vardır. Hanın giriş kısmı kesme taş ve tuğla ile almaşık düzende, diğer cephelerin ise kaba yonu taş ile inşa edilmiştir.

Ara mekandaki ocaklı kısımların zeminden yüksek yapılması nedeni buraların yolcuların ikametine ayrılmış olmasından dolayı olsa gerektir.                 www.kastamonutarihi.com

Ahır kısmına geçit veren kapının dar tutulması eşyaların burada indirildiğini göstermektedir. Ayrıca ahırın doğu, batı ve güney duvarlarında, tabandan yaklaşık 1m. yükseklikte duvar içerisine çıkıntı yapacak şekilde yerleştirilen taşların delik olmasından hayvanların kenarlara bağlandığı anlaşılmaktadır.

bottom of page