top of page

SİNAN BEY CAMİ

 

Bir Hayırsever; Koca Sinan Paşa 

Fotoğraflar

Fotoğraflar

Bir Hayırsever; Koca Sinan Paşa 

Video

SinanBey Camii, İsfendiyar Mahallesi, Sinanbey Sokakta, SinanBey Parkının yanında bulunmaktadır. Cami’in kitabesi olmadığı için yapılış tarihi ile ilgili net bir tarih veremiyoruz. Fakat kapının iç tarafında ve kubbe kaidesini dolanan yazının imza kısmından yola çıkarak yapılış tarihi 979/1571 tarihi olarak kabul edilmektedir.

 

SinanBey Camiyi yaptıran hayırsever hakkında bir belge ve bilgi olmasada tahminen Koca Sinan Paşa’nın yaptırması büyük ihtimaldir.

Kocan Sinan Paşa; Arnavut asıllı olup valillerden Ayas Paşa’nın kardeşidir. Enderun’da yetişmiş olup çeşnigirbaşılıkla görevine layık olmuştur. Malatya,Kastamonu, Gazze, Trablusşam mîrimîranlıklarınada bulunup sonra Erzurum ve Halep beylerbeyi ve Mısır valisi oldu. Bir mühlet sadrazamlıkta yapmıştır. Çeşitli yerlerde çeşitli görevleri yerine getiren Paşa, cesur ve gayretli olup savaşlarda iyi hizmet vermiştir. Servet ve hayrâtı çoktur. Yaşı 90’nı aşkın olup 5 Şa’bân 1004’de (Aralık 1595) tarihinde vefat etmiştir.

Bina kesmetaştan yapılmıştır. Mihrabın iki yanındaki hareketli sütun başları bina yapılırken taşlar içinde alınmış mermerlerden direkler dönmektedir. Minberin üzerinde geometrik kabartmalı süslemeler mevcuttur. Cami Tek kubbeli olup kasnağı sekiz köşelidir ve köşeler mukarnas ile süslenmiştir. Minarede kesme taştan yapılmıştır.

Osmanlı Arşivlerinde ulaşabildiğimiz Cami ile ilgili en eski belge 29 Cemazeyilevvel 1039 tarihlidir. Yani günümüz takvimine göre 14 Ocak 1630 tarihidir. Bu tarih yapılış tarihine en yakın tarihlendirmedir. Bu belgede Kastamonu'da Sinan Bey Camii'nin han ve dükkanlarının iradı ile balmumu, yağ mumu, rakabe-i kenef (etraf gürcüleri), bakiye-i zimem-i nas ve vazifelere vaki masraflarına dair bilgiler mevcuttur.

Yine H-18-05-1040 tarihli bir belgede de Kastamonu'daki Sinan Bey Camii Vakfı'nın gelirlerini batak yerlere borç verdiği, bir kısmını da kendisi yediği ve görevlilere ücretlerini ödemediği bildirilen Mehmed'in teftiş edilmesine dair bilgiler mevcuttur. Böyledir İnsan Kimisi yerken, kimisi yedirir…

Hazırlayan: Ufuk TİDİM – www.kastamonutarihi.com

 

Kaynaklar

Başbakanlık Osmanlı Arşivi

Fazıl Çiftçi, Kastamonu Camileri-Türbeleri ve Diğer Tarihi Eserler, Ankara 2012, s.155

Mehmet Behçet, Kastamonu Eski Eserleri(Kastamonu Âsâr-ı Kadîmesi), Hazırlayan: Musa S. Cihangir, Kastamonu 1998, Kastamonu Valiliği İl Özel İdaresi Yayınları: 1

Video

Sinan Bey Cami Tarihi

Sinan Bey Cami Tarihi

Beğen

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon

Paylaş

bottom of page