
Kastamonu Tarihi


ŞEYH ŞABAN-I VELİ CAMİİ
Manevi İklimin İçinde Bir Çiçek
Fotoğraflar
Fotoğraflar
Manevi İklimin İçinde Bir Çiçek
![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
Video
Hisarardı Mahallesi, Şeyh Şaban-ı Veli Caddesindedir. Hazreti Pir, Sücaüddin Camii diye anılır. Cami Osmanlı Dönemi eserlerinden olup cümle kapısı üzerinde 1580 tarihi vardır. Fakat caminin ilk bâniisi olan Seyyid Ahmet Sünneti Efendinin vefat tarihine bakacak olursak 1490-1500 miladı tarihlerinden daha önce yapılmış olaması gerekir.
Kitabe 0.35x0.80 m. ebatlarında olup cümle kapısının üzerindedir. Kitabede;
Sultan Murad’a mürşid olan Şuc’â Efendi
Tecdi-d i-düb camiibinasın etdi pür-nûr
Dervîş Ömer Fuadî tecdi-d’e didi tarih
Camii Şaban Dede oldı ziyade mâ’mur. 988
Manası;
III. Sultan Murad’ın Şuc’â Efebdi Camiyi yenileterek binayı nurla doldurdu. Dervîş Ömer Fuadî yeniletmeye tarih söyledi; Şâ’ban Dede camisi ziyadesiyle bayındır hale geldi.
Eskiden Caminin içerisinde, Şaban-ı Veli’nin o zamanlar giydiği Aba biçiminde kahverengi ve yünden yapılmış cübbesi ile kurşuni ve koyu kırmızı, neftiyle yakın renklerini içeren mintanı; yelken bezinden daha kalın, kaba beyaz bezden yapılmış gömleği, beyaz yünden yapılmış kavuğuı ve 1.90 metre uzunluğunda sarı parlak asâsı vardı şimdi ise müzededir.
Mevcut cami, moloz taşı ve kesme taştan harçla yapılmış, çatısı ahşap, üzeri kiremitlidir. Bodrum, zemin, iki adet asma kat olmak üzere dört kademeli olarak yapılmıştır.
Caminin minberinde kullanılan teknik ve malzeme tamamen çakma kündekâri, kalem işi ve ahşap üzerinde başka bir madde ile kabartma teknikleri uygulanmıştır. Malzeme olarak çam ağacı, alçıya benzer bir madde ve boyalar kullanılmıştır. Minberin iki tarafındaki bezeme simetriktir.
Vaiz kürsüsünde ajur, kakma ve oyma teknikleri kullanılmıştır. Ceviz ağacından yapılmıştır. Kakmalarda fildişiyle oyulmuştur. Kürsü kitabesi korkuluk üst kirişlerinin iç kısmına sarı yaldız ile yazılmıştır. Altı satır halinde ve manzumdur. Kafiyeyi sağlayabilmek için kelimelerde bazı zorlamalar yapılmış olduğundan anlam bozulmaları vardır.
Kitabede:
Kâtib-î mahkeme Hasan Çelebi yabdı bir kürsî yok ona yapı
Rûz-ı şeb budur temennim dû cihanda tabir ola banî
Dedi tarihini bu abd-û fakir baksa nakşına metheder anı
Ne ala kürsüdür hakkaâ bu kürsî ...
Azizim yani İsmail Efendi olub camii hakikat-ı şeriatle
Dedi tarih içun hatifi azize bu kürsîde ider kavme nasihat. H. 1051
Geçirdiği tamirler:
Camii 1702 ve 1748 tarihlerinde tamir edildiği ayrıca 1950 yılında Vakıflar İdaresi tarafından restore edilmiştir.
Kaynaklar:
Sayit UYSAL, Kastamonu Camilerindeki Bezemeli Ahşap Eserler, Anakara 1991, s.71
Fazıl Çiftçi, Kastamonu Camileri-Türbeleri ve Diğer Tarihi Eserler, Ankara 2012, s.31
Mehmet Behçet, Kastamonu Eski Eserleri (Kastamonu Âsâr-ı Kadîmesi), Hazırlayan: Musa S. Cihangir, Kastamonu 1998, Kastamonu Valiliği İl Özel İdaresi Yayınları: 1, s. 97.