top of page

MUSA FAKİH CAMİİ

 

Bir Alim Bir Camii

Fotoğraflar

Fotoğraflar

Kastamonu’nun Şeyh Şaban-ı Veli Türbesine giden yolun üzerinde, Musa Fakih mahallesi, Gümüşlüce caddesi üzerinde bulunmaktadır. Candaroğulları dönemi ulemasından olduğu anlaşılan Musa Fakih tarafından yaptırılmıştır. Kitabesi olmadığı için yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir.

Musa Fakıh’ın ünvanından anlaşılacağı üzere fıkıh alimidir. Evkaf defterinde “İftihâru’l-fukaha diye nitelendirilen Muslihiddin oğlu Musa Efendi’nin Araç’lı olduğu tahmin edilmektedir.

Caminin duvarları moloz taştan harçla yapılmıştır. Giriş tarafında iki ahşap mahfil bulunmaktadır. Sonradan eklenmiş olan cemaat yerinin solunda bir oda, sağında ise minareye de geçilebilen bir salon bulunmaktadır.

Sövleri keşme taş olan kapının üzerine bütün taştan çıkarılmış kavisli bir kemer bulunmaktadır. Ahşap olan kapı ise oyma tekniği ile yapılmıştır. Caminin mihrabı alçıdan ve geometrik motiflerle bezenmiş tahta minberi ise kalem işleriyle süslemiştir.

Sol Kapı pervazının üst kısmındaki yazıdan kapının 1211/1797 tarihinde Sucu zade Mehmet Usta tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır. Cani 1748 tarihinde Hacı Ali Efendi adlı bir hayır sahibi tarafında tamir ettirilmiştir ve birde minber koydurulmuştur.

Musa Fakih’in adına vakfedilen arazilerin sayısı bir hayli fazladır.

 

Kaynaklar

1. Fazıl Çiftçi, Kastamonu Camileri-Türbeleri ve Diğer Tarihi Eserler, Ankara 2012, s.124

2-  Seval Yılmaz “Candaroğulları Vakıfları”, 2000, s.46.

Fotoğraflar

ilk Fotoğraf: Sinan DOĞAN

Diğerleri: Hakkı AKSOY

Musa Fakih Camii

Musa Fakih Camii

Video

Video

Beğen

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon

Paylaş

bottom of page